Thursday, January 27, 2011

ORTHODONTIC LA !


Bismillahirrahmanirrahim...


Kali ni ak nak share sket pasal apa yg ak da blaja kt skola.Tp ak rs x tulis kot pe yg doktor da ajar ak.Ak nak tulis apa yg ak discover dr tenet.Papepon isinye sama je.

Orthodontic.

Sebenarnya pergigian ni bnyk cabangnya.mcm2.len kali ak citer sbb kt sini ak nak citer sket pasal ortho.Tp x bnyk ye.

Kaitannya tertumpu kpd gigi dan rahang yg x normal sbb ia boleh mengganggu fungsi mulut dan penampilan seseorang bahkan mental seseorang.Contohnya susunan gigi x teratur,gigi jarang,jongang,gigi tumbuh terkedalam atau terkeluar,rahang atas/bawah terkedepan atau terkebelakang, dan bnyk lg.Pendek kata ortho treatment ni nak betulkan kedudukan gigi agar lebih teratur dan nak betulkan hubungan antara rahang atas dan rahang bawah agar keharmonian berlaku apabila seseorang membuka dan menutup mulutnya...mengunyah,menggigit,bercakap dan sebagainya.


Ortho juga kekadang berkait dgn cabut gigi.
Contohnya susunan gigi yg terlalu rapat (crowding) memerlukan ruang (space) supaya susunan gigi teratur cantik semula.Maka kene la cabut sebatang dua gigi untuk memberi space.
Contoh lain pula, kalu gigi yg sedia ada mengganggu gigi di bawahnya untuk tumbuh dgn sempurna (impacted).Masalah ni kita kene tgok melalui x-ray , br leh tau.Setelah dicabut gigi tersebut ruang (space) perlu dikekalkan dgn menggunakan space mantainer agar gigi yg nak tumbuh keluar td dpt tumbuh dgn sempurna.


Ortho juga berkait dgn gigi x tumbuh / gigi kecik / terlalu banyak gigi melebihi angka & bentuk gigi yang x normal.Mungkin sebab sindrom2 / disease tertentu.

Ortho juga berkait dgn trauma.Biasanya melibatkan gigi dpn bhgn atas tercabut.Maka ruang yg terbentuk perlu ditutup dgn merapatkan gigi bersebelahan atau menggantikannya dgn gigi palsu seperti implant.

Teknik Rawatan tuk segala masalah melibatkan penampilan dan fungsi gigi atau rahang ni boleh  dibahagikan kpd 3 iaitu :

1)Orthodontic only
-removable appliances
-fixed appliances

2)Growth modification
-funtional appliances
      >twin blocks
      >meduim  opening activators
-headgear

3)Orthognathic surgery
-combined approach with maxillofacial surgery
-melibatkan salah satu rahang atau kedua-duanya

Ni adalah contoh Fixed Appliances :Ni pulak contoh removable appliances : 
Ni contoh functional appliances :Inilah gambar braces dlm mulut korang : 

Sebenarnya keje orthodontist ni bnyk melibatkan membengkokkan wayar halus supaya terbentuknya appliances yg sesuai dgn pesakit melalui kaedah2 tertentu.So yg menjadi mangsa adalah jari2 kami.

Biasanya ortho treatment amek masa 18-24 bulan.Boleh jd lebih awal dr 18 bulan atau lebih lewat dr 24 bulan.Papepon bergantung kpd jenis rawatan, tahap kesukaran dan kerjasama pesakit.

Bagi sesiapa yg sedang memakai braces di sini ada nasihat sket dr org yg berpengalaman memakai braces :

  • kena penjagaan gigi yang agak rapi iaitu gosok gigi selepas mkn,bangun dan hendak tidur untuk elakkan makanan yg tersangkut membiakkan bakteria dlm mulut kerana boleh menyebabkan karies di sekeliling braces.
  • menggunakan berus gigi yg special untuk berus celah2 gigi..dan juga ubat kumur
    untuk elakkan mulut berbau..floss pn penting gak
  • kena g follow-up untuk pastikan kedudukan gigi dah ader perubahan dan pastikan fulus yg mencukupi bila melawat doktor gig yek..
  • kena gak mkn makanan yang seimbang dan berkhasiat

Diharapkan video ini sgt membantu untuk memahami apa itu orthodontic treatment :  

Laman web penting yg boleh dirujuk : http://www.aso.org.au/Index.htm

Ok, skang mari kita teropong dari kacamata Islam pula mengenai orthodontic treatment especially braces : 


 Islam melarang manusia mengubah ciptaan Allah pada dirinya yang telah sempurna tanpa ada suatu keperluan atau darurat. Perbuatan ini akan mengundang laknat dari Rasulullah s.a.w. sebagaimana disebut oleh hadis; 
 
لعن رسول الله صلى الله عليه وسلم الواشمة والموشمة، والواشرة والمستوشرة
 
“Rasulullah s.a.w. melaknat perempuan yang membuat tatu dan meminta dibuat tatu, perempuan yang menipiskan gigi dan yang meminta dinipiskan giginya”. (Riwayat Ibnu Jarir dari Ibnu ‘Abbas r.a.)

Namun jika ada keperluan seperti untuk membaiki kecacatan pada diri sama ada semulajadi atau kerana sebab-sebab mendatang seperti kemalangan, terbakar dan sebagainya, diharuskan kita melakukan pembedahan atau sebarang tindakan lain pada badan untuk membaiki kecacatan tersebut. Di dalam bukunya al-Halal Wa al-Haram Fil-Islam, Syeikh Dr. Yusuf al-Qaradhawi menjelaskan; “Jika pada diri seorang insan itu terdapat kecacatan yang boleh menyakitinya sama ada dirasai secara fizikal atau secara mental (iaitu menimbulkan rasa rendah diri) setiap kali berada di dalam majlis atau singgah di satu tempat, diharuskan ia membaiki kecacatan tersebut selama niatnya ialah untuk menghilangkan kepayahan yang dihadapinya. Allah tidak menjadikan di dalam agama ini sebarang kepayahan ke atas kita”. Keharusan ini disokong oleh hadis yang mengaitkan laknat Allah ke atas perbuatan mengubah gigi tadi dengan tujuan semata-mata untuk menambah kecantikan dan mengubah ciptaan Allah (bukan kerana keperluan atau darurat), iaitu sabda Nabi s.a.w.; 
 
لَعَنَ اللهُ الْوَاشِمَاتِ، وَالْمُسْتَوْشِمَاتِ، وَالنَّامِصَاتِ وَالْمُتَنَمِّصَاتِ، وَالْمُتَفَلِّجَاتِ لِلْحُسْنِ، الْمُغَيِّرَاتِ خَلْقَ اللهِ
 
“Allah melaknat perempuan-perempuan yang membuat tatu dan yang meminta dibuat tatu pada badannya, perempuan-perempuan yang minta dicukur alis (bulu keningnya) dan perempuan-perempuan yang menjarangkan giginya untuk kelihatan cantik iaitu perempuan-perempuan yang merubah ciptaan Allah”. (Riwayat Imam Bukhari dan Muslim dari Abdullah bin Mas’ud r.a.)

Imam Nawawi semasa mensyarahkan hadis di atas, beliau menegaskan; sabda Nabi s.a.w. “
perempuan-perempuan yang menjarangkan giginya untuk kelihatan cantik” menunjukkan bahawa yang diharamkan ialah bagi orang-orang yang melakukan perkara tersebut (yakni mengubah gigi) untuk tujuan kecantikan semata-mata. Adapun kerana keperluan iaitu untuk mengubati atau untuk membaiki kecacatan pada gigi dan seumpamanya, maka diharuskan”. (Syarah Soheh Muslim, juz. 14, Kitab al-Libas Wa az-Zinah).

Jelaslah bahawa memakai braces (pendakap gigi) tidak termasuk di dalam perbuatan mengubah gigi yang dilaknat Allah dan RasulNya di dalam hadis di atas kerana tujuannya bukan untuk mengubah ciptaan Allah dengan sengaja tetapi untuk membaiki kecacatan pada gigi. Gigi yang jongang sekalipun tidak mendatang kesakitan pada fizikal, tetapi mendatangkan kesakitan pada mental kerana dipandang hodoh oleh orang lain, menyebabkan kita tidak selesa apabila berhadapan dengan orang lain. 

Menurut Dr Rafa’at Fawzi Abdul Muttalib, Prof Universiti Dar al-Ulum, Braces yang membetulkan kerosakan gigi adalah dibenarkan.

Syeikh Faizal al-Moulawi, Naib Pengerusi Majlis Fatwa Eropah berkata :

 تقويم الأسنان لأسباب صحية جائز شرعاً، بل قد يكون مطلوباً أيضاً

“Braces atau pendakap gigi bagi tujuan KESIHATAN adalah dibenarkan menurut syara’, bahkan ia juga diperlukan”

Menurut sekumpulan Mufti Islam Online : “As long as the bracing is done to fix a problem, then it is allowed and there is nothing wrong with it.”, iaitu selama mana pendakap itu membaiki sesuatu, maka ia dibenarkan.


Alhamdulillah dpt gak menulis sket pasal ortho ni...kalu de idea lg akan ak edit lg insyaAllah.


2 comments:

mujahidatunnisa.. said...

bez3!! tajuk ni seronok dan mudah d fahami..=p

moga menjadi doktor yang hebat dan d redhai ALLAH! insyaALLAH...

norsadira said...

Nice info..thanks.

 
Copyright @ 2009 bercinta kerana allah: ORTHODONTIC LA ! | Original Template: Minima Black | Modifikasi oleh NATALUDIN | Top